Nietolerancje pokarmowe


Jak wiemy, spożywanie niektórych pokarmów może mieć istotny wpływ na fizyczne oraz psychiczne kzdrowie człowieka. Badania dowodzą, że istnieje ścisły związek między przeciwciałami swoistymi wobec konkretnych pokarmów a objawami nietolerancji pokarmów. Nietolerancji pokarmowej, czyli ukrytej nadwrażliwości na pokarmy - towarzyszy wiele uciążliwych objawów i przewlekłych zaburzeń. Objawy pojawiają się często po pewnym czasie od spożycia danego produktu, przez co stwierdzenie, tórego pokarmu nie tolerujemy nie jest proste. Nietolerancja pokarmowa może być wynikiem działania mechanizmów aktywujących układ odpornościowy i wynikającej z tego produkcji przeciwciał lub też wynikiem działania mechanizmów nie związanych z układem odpornościowym. 

Nawet 45% populacji może mieć nietolerancję pokarmową! 


Nietolerancja pokarmowa może wywołać szereg różnych objawów ze strony:

● układu pokarmowego
● układu oddechowego
● układu kostno-stawowego
● układu mięśniowego
● układu hormonalnego

FoodDetective™
 
FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą powodować różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, zapalenie stawów i inne. 

Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach. Mała próbka krwi jest pobrana z opuszka palca a dalej jest rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną. 

W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych dzięki pojawienia się zabarwienia, jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy. Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakich pokarmów nie tolerujemy. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety. 

Jeżeli FoodDetective™ wskaże dodatni wynik oznacza to, że u osoby badanej występuje wysokie stężenie przeciwciał wszuje nietolerancję poszczególnych składników pokarmowych.  Reakcje mogą być łagodne, umiarkowane i silne.


Lista produktów testu Food Detective™:

Jajo (całe)
Mleko krowie
Drożdże
Zboża
Pszenica, Pszenica Durum, Gluten, Żyto, Owies, Ryż, Kukurydza.
Orzechy i Ziarna
Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Orzeszki ziemne, Orzech włoski.
Mięsa 
Kurczak, Wołowina Wieprzowina, Jagnięcina.
Ryby
Ryby białe (łupacz, dorsz, płastuga), Ryby słodkowodne (łosoś, pstrąg), Tuńczyk, Skorupiaki (krewetka, krab, homar, małże).
Warzywa
Brokuły, Kapusta, Marchew, Por, Ziemniaki, Seler, Ogórek, Papryka (czerwona, zielona, żółta), Rośliny strączkowe (groch, soczewica, harikot), Soja.
Owoce
Jabłka, Truskawka, Grejpfrut, Pomarańcza i Cytryna, Czarna porzeczka, Pomidor, Melon Mix (kantalupa, arbuz), Oliwki.
Inne
Czosnek, Imbir, Kakao, Grzyby, Herbata.