Kwas Alfa-Liponowy


Kwas alfa-liponowy (ALA) jest substancją podobną w charakterze do witaminy. Jego cechą jest rozpuszczalność w wodzie i tłuszczach, co w dużej mierze warunkuje jego działanie i zastosowanie. Jest on wytwarzany w niewielkich ilościach przez organizm oraz występuje w niektórych produktach spożywczych.

W organizmie pełni dwie główne funkcje:

1. silnego przeciwutleniacza zapobiegającego i niwelującego uszkodzenia spowodowane przez wpływ wolnych rodników,

2. bierze udział w metabolizmie spożywanych pokarmów, pomagając przekształcać je w energię.

Uważa się, że niewielkie ilości pochodzące z żywności oraz wytwarzane przez organizm są wystarczające dla procesów metabolicznych, jednak aby wykorzystać jego właściwości przeciwutleniające niezbędna jest suplementacja, która także jest wykorzystywana dla jego innych cech wspomagających prawidłowe funkcjonowanie niektórych procesów przebiegających w organizmie człowieka. Chociaż inne składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających, jak np. witamina C czy witamina E są lepiej znane, wykazano, że kwas alfa-liponowy zwiększa ich skuteczność w organizmie potrafiąc regenerować ich właściwości antyoksydacyjne. Wielkim atutem kwasu ALA są jego właściwości oczyszczające organizm.